jeng jeng jeng...jum kita jenguk-jenguk kampung,,,kali ni kita nak masak sambal udang dengan petai...
cer try,,,
Bahan-bahan
- 20 ekor udang sederhana besar (dibersihkan)
- 1 1/2 papan petai (dikopek dan dibersihkan)
- *3 ulas bawang merah
- * 2 ulas bawang puti (*ditumbuk /blend)
- 2 sb cili giling/boh
- sedikit belacan (dibakar seketika)
- 1/4 buku kiub pati bilis
- sedikit air asam jawa
- sedikit air panas
- secubit garam / gula (secukup rasa)
Cara-cara
- Tumis bahan kisar,belacan dan cili giling hingga pecah minyak.~sehingga cili masak
- Masukkan kiub pati bilis dan air asam jawa.kacau rata
- masukkan udang dan petai.Kacau sebati.Tambah sedikit air utk bagi tumisan sedikit basah / lebihkan air jika mahu sedikit berkuah.
- Perasakan dengan secubit garam dan gula...Sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment