Saturday 12 March 2011

sambal udang dgn petai

jeng jeng jeng...jum kita jenguk-jenguk kampung,,,kali ni kita nak masak sambal udang dengan petai...
cer try,,,

Bahan-bahan 

  • 20 ekor udang sederhana besar (dibersihkan)
  • 1 1/2 papan petai (dikopek dan dibersihkan)
  • *3 ulas bawang merah
  • * 2 ulas bawang puti (*ditumbuk /blend)
  • 2 sb cili giling/boh
  • sedikit belacan (dibakar seketika)
  • 1/4 buku kiub pati bilis
  • sedikit air asam jawa 
  • sedikit air panas
  • secubit garam / gula (secukup rasa)

Cara-cara

  1. Tumis bahan kisar,belacan dan cili giling hingga pecah minyak.~sehingga cili masak
  2. Masukkan kiub pati bilis dan air asam jawa.kacau rata
  3. masukkan udang dan petai.Kacau sebati.Tambah sedikit air utk bagi tumisan sedikit basah / lebihkan air jika mahu sedikit berkuah.
  4. Perasakan dengan secubit garam dan gula...Sedia dihidang.

0 comments:

Post a Comment