Bahan-bahan
- 1/2 kilo daging - hiris mcm nak buat stik
- Garam kunyit - utk gaul dgn daging tu
- 4 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 2 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh lada hitam
- 1/2 cwn santan pekat
- 2 sudu besar air asam jawa
Cara-cara
- Gaul daging dengan garam kunyit tadi
- Giling / tumbuk / blend bawang, lada, jintan, serai halia sampai jadi paste / lumat
- Gaulkan dengan daging tadi
- Masukkan santan, air asam jawa, gula dan rasakan garam gula
- Perap sebentar (1/2 jam - 1 jam) sebelum dibakar
- Bakar atas dapur arang mcm buat percik tu
- Guna serai utk percik bhn perap atas daging semasa di bakar
- Bila masak, hiris dan hidang
- It goes well with air asam yang ada banyak tomato tu
tambahan : cara nak buat air asam
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
sedikit belacan
cili api (ikut ska)-ikut nak pedas mcmne
sedikit air asam jawa
tomato (dipotong dadu)
gula dan garam secukup rasa
cara : bakar sekejap bawang putih, bawang besar dan belacan.
lepas tu, potong kecil bawang-bawang.
campurkan semua. caip...
p/s : kalau nak ganti air asam tu dgn perahan limau kasturi pun bleh.lagi sedap,huhu
0 comments:
Post a Comment